Studiile recente susțin că sfecla și sucul de sfeclă roșie pot îmbunătăți performanțele atletice, pot reduce tensiunea arterială și pot crește fluxul sanguin atât de mult încât un număr tot mai mare de sucuri și băuturi încorporează acum acest aliment nutritiv.
Frunzele și rădăcinile de sfeclă sunt pline de nutrienți, inclusiv antioxidanți, care luptă împotriva deteriorării celulelor și reduc riscul de boli de inimă.
CITEȘTE ȘI: Slăbeşti rapid şi sănătos: Cum funcţionează dieta cu sfeclă roşie
Sfecla este una dintre puținele legume care conțin betalaine, un antioxidant puternic care dă sfeclei roșii culoarea ei vibrantă.
Betalainele reduc inflamația și pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a altor boli.
Beneficiile consumului de sfeclă roșie sunt următoarele:
Sfecla roșie și sucul acesteia ajută inima și plămânii să funcționeze mai bine în timpul exercițiilor fizice. Oxidul nitric din sfeclă crește fluxul sanguin către mușchi. Unii atleți mănâncă sfeclă roșie sau beau suc de sfeclă atunci când fac exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.
Sfecla roșie este bogată în folat (vitamina B9) care ajută celulele să crească și să funcționeze. Folatul joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Sfecla roșie este bogată în mod natural în nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest compus scade tensiunea arterială prin faptul că determină vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească.
Sfecla roșie este bogată în fibre și promovează creșterea bacteriilor bune din intestin. Având o mulțime de bacterii sănătoase în sistemul tău digestiv ajută la combaterea bolilor și la stimularea sistemului imunitar. Fibrele îmbunătățesc, de asemenea, digestia și reduc riscul de constipație.
CITEȘTE ȘI: Ține cancerul la distanță, tratează anemia și infecțiile urinare – Motive să bei regulat suc de sfeclă roșie
Sfecla roșie în sarcină este considerată foarte utilă. Are o mulțime de substanțe nutritive care mențin sănătatea mamei și a copilului. Cu toate acestea, este recomandat să fie consultat medicul pentru a discuta despre planul alimentar pe timp de sarcină.
Cunoscând toate aceste beneficii, este momentul să introducem sfecla roșie în meniul zilnic, mai ales pentru motivul că o găsim gata fiartă în majoritatea magazinelor. Aceasta este bogată în magneziu, fier, potasiu, vitaminele A și C, iar combinată cu nuci adăugăm și Omega 3 în meniu.